Den åldrande katten - innekatt eller utekatt

Det finns många åsikter om utekatt vs innekatt. Jag själv har alltid haft utekatter och sett det som det enda vettiga, men min åsikt har börjat ändras på senare år. Ett faktum som kvarstår är dock att innekatter ofta blir äldre än utekatter och att det finns betydligt färre faror inomhus. De argument som finns för att ha utekatter är väl oftast att de får mer aktivering och att det är naturligare. Här bör man komma ihåg dels att man som ägare har ansvar för kattens aktivering och det finns många lyckliga innekatter. Man kan med lek, trickträning och väl berikad miljö ha en alldels nöjd och belåten innekatt. En annan sak att tänka på när det kommer till gamla katter är just att deras behov av fysisk aktivitet ofta minskar. Deras behov av mental stimulans minskar inte, men eftersom de inte har samma ork och möjlighet till jakt så kommer de ändå inte få ut lika mycket av utevistelsen som en ung katt.

Jag rekommenderar att man låter katter som är påverkade av sin ålder bli innekatter om de inte redan är det. Grållan blev innekatt som 14åring efter att ha levt det ljuva (men farliga) livet som utekatt tills dess. Hon var ute i somras också, då hon bodde hos min pappa långt från närmaste granne, men trots det har hon inte visat några tecken på att sakna utelivet, tvärtom verkar hon trivas gott med livet som pensionär. Anledningen till att jag rekommenderar det är förutom de allmänna fördelarna med innekatter att kattens möjlighet att undvika faror minskar när hörsel och syn försämras. Det är inte alltid man själv märker små förändringar i hörsel och syn, men även små förändringar kan vara livsavgörande ute i trafik eller när katten konfronteras med vilda djur, andra katter eller människor. Kattens riskbedöming och reaktionförmåga kan dessutom försämras med åldern och en katt som börjar bli dement kan få svårt att hitta hem. Du vet inte att din katt är för dement för att hitta hem förrän den plötslig en dag inte kommer hem, och du vet inte att katten har för dålig fysik för att hantera trafik, fiender eller rovdjur förrän det redan är för sent.

Jag tycker det allra schysstaste är att låta din åldrande utekatt gå i pension och bli innekatt. Om katten trivs med det går det självklart bra att gå med katten i sele eller att ha innätad balkong eller uteplats.


Källa på skillnad i livslängd: http://www.harpsie.com/indoor_outdoor_cats.htm#lifespan_statistics